matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
noname:
Mógłby ktoś sprawdzić? bo nie mam odp Rozwiąż
2
4
1+
+
+ ... = x
x
x
2
a1= 1 q= 2/x
a1
S =
1−q
a1
x =
1−q
1
x =
2
1−
x
x(1−2/x) = 1 x − 3 = 0 x = 3 odp ; x=3
2 maj 19:43
J:
2 maj 19:52
noname:
2 maj 19:54