a
zosia: 1.dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n =| 2n−10 | . wyrazami dodatnimi tego ciagu sa ?
a. a
5
b . wszystkie oprócz piątego
c. wszystkie od piątego włącznie
d. wszystkie
2. dane są dwa początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego a
1 = 4 /
√3+2, a
2=2/
√3+2 . różnica
tego ciągu jest równa

Nikka: Zadanie 1.
odpowiedź b
dla każdego x∊R |x| ≥ 0, czyli
dla każdego n∊N
+ |2n−10| ≥ 0
(dokładniej a
n = 0 dla n = 5, pozostałe wyrazy są dodatnie)
Zad. 2
| | 2 | | 4 | | 2 | |
r = a2 − a1 = |
| − |
| = − |
| = |
| | √3+2 | | √3+2 | | √3+2 | |
| | 2√3−4 | | −2√3+4 | |
= − |
| = |
| = −4 + 2√3 = 2√3 − 4 |
| | 3−4 | | −1 | |