matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Marek:
Granice
√
n
2
+6
−n
lim =
√
n
2
+2
−n
n→
∞
Proszę o pomoc w rozpisaniu. MI wychodzi wynik 3, a zgodnie z odpowiedziami powinno być 2.
2 maj 19:18
Przemysław:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim_n->infinity+%28sqrt%28n%5E2%2B6%29-n%29%2F%28sqrt%28n%5E2%2B2%29-n%29
Wygląda na to, że Ty masz dobrze
2 maj 19:50
Marek:
dzięki
2 maj 19:52
Janek191:
n
2
+ 6 − n
2
√
n
2
+ 6
+n
a
n
=
=
n
2
+ 2 −n
2
√
n
2
+ 2
+n
6 *(
√
n
2
+ 6
+ n)
=
= dzielimy licznik i mianownik przez n
{
√
n
2
+6
+ n})*2
√
1 +
6
n
2
+ 1
= 3*
√
1 +
6
n
2
+ 1
więc lim a
n
= 3 n→
∞
2 maj 19:57