matura
Kacper:

Zadanko dla orłów

Oblicz długość boku trójkąta
2 maj 17:34
Vuks: a2√3 | |
| = suma heronów. Pewnie jest duuuużo szybszy sposób, ale muszę pomyśleć  |
4 | |
2 maj 17:39
Kacper:
Vuks nie wiem czy bym dał radę to policzyć w ten sposób

Metoda ok, ale wg mnie zabójcze rachunki
2 maj 17:42
Saizou : tw. sinusów
2 maj 17:46
Kacper:
Saizou pokaż

Mnie kiedyś pewna osoba pokazała jak zrobić to zadanie tylko i wyłącznie przy użyciu
twierdzenia Pitagorasa

To się nazywa minimalizm
2 maj 17:47
Saizou : Kacper potem pokażę teraz nie mam zbytnio czasu, a i wyślę ci to na gg
2 maj 17:55
Kacper:
Czekamy na innych
2 maj 18:03
Aerodynamiczny: Czy a= 2√7−2√3 ?
2 maj 18:56
Aerodynamiczny: Nie na pewno takie nie bedzie, zrobilem cos czego zrobic nie mozna bylo.
2 maj 19:06
Benny: Kacper pokazuj to z Pitagorasem
3 maj 08:26
Kacper:

Po obrocie dwóch górnych trójkątów i ich sklejeniu dostajemy coś takiego jak na rysunku.
Mały trójkąt jest równoboczny, a większy prostokątny

Teraz dorysujmy trójkąt prostokątny − niebieski.
Liczymy długość odcinka x − z Pitagorasa ⇒ x=
√3
Pozostaje policzyć długość odcinka a ⇒ (3
√3)
2+1
2=a
2 ⇒ a=2
√7
Koniec
3 maj 09:16