Oblicz liczbę wyrazów w ciągu arytmetycznym
Kaja: W ciągu arytmetycznym (a
n) dane są wyrazy: a
3=4, a
6=19 . Ile wyrazów tego ciągu
należy do przedziału (0; 200)?
Zrobiłam na razie tyle:
a
3=4
a
6=19
a
3=a
1+2r
a
6=a
1+5r
z czego wychodzi, że
A dalej?
2 maj 17:18
J: 0 < an < 200
2 maj 17:46
Kaja: 0< a1 + (n−1)r<200
0<−6+(n−1)5<200
6<5n−5 i 200.5n−5
11<5n i 205.5n
11:5<n i 205:5>n
ok na razie?
2 maj 17:56
Kaja: *ta druga kolumna... zgubiłam szóstkę
206>5n−5
211>5n
211:5>n
2 maj 18:00
Kaja: teraz będzie ok? mogę liczyć dalej?
2 maj 18:01
J: 5n < 205
2 maj 18:21
Bogdan:
| | 19 − 4 | |
a1 nie jest potrzebne, r = |
| = 5, an = 4 + 5(n − 3) = 5n − 11 |
| | 6 − 3 | |
0 < 5n − 1 < 200 ⇒ 1 < 5n < 200 itd
2 maj 18:39