translacja przesunięcie równoległe
Tomek: Witam morze mi ktoś pomóc proszę . Napisz wzór funkcji , której wykres jest obrazem wykresu
funkcji f w przesunięciu w wektor w , gdy: f(x)=6−x3 , w=[2,4]
3 gru 20:41
Basia:
A może zajrzysz do poprzedniego swojego postu i napiszesz czego jeszcze nie potrafisz
zrobić ?
3 gru 20:43
Tomek: myślałem że źle obliczyłaś bo nie napisałem x3 a ogólnie to jak podstawiam to mi się ie zgadza
z odpowiedziami
3 gru 20:48
Tomek: * nie zgadza
3 gru 20:49
Tomek: odpowiedzi to w = −x3+ 6x2−12x+18
3 gru 20:50
Tomek: morze mi ktoś pomóc
3 gru 21:08
Basia:
nie morze, Ci nikt pomóc, ale może jednak ktoś może
g(x) = f(x−2)+4 = 6−(x−2)3+4 = 10 − (x3−3*x2*2+3*x*22−23) =
10−x3+6x2−12x+8 = −x3+6x2−12x+18
3 gru 21:28
Tomek: DZIĘKI BASIU
3 gru 21:32