wielomiany
Ad: Dla jakiego p wielomian w(x)=x3−3px+9p−27 ma 3 różne pierwiastki rzeczywiste?
2 maj 17:02
Benny: Zauważ, że 3 jest pierwiastkiem wielomianu.
2 maj 17:05
Kacper:
w(x)=(x−a)(x−b)(x−c) wymnożyć i porównać
2 maj 17:05
Ad: Poproszę pełne rozwiązanie, jeżeli można

Wcześniej sam zauważyłem, że 3 jest pierwiastkiem i z Hornera wyliczyłem wielomian kwadratowy z
parametrem p. Nie mam tylko pewności, czy wynik to p>9
2 maj 18:16
Marek216: TO możesz podzielić przez wielomian x−3 otrzymasz równanie kwadratowe i wtedy warunek delta >0
i x1, x2 ≠3
2 maj 18:18
Marek216: wielomian przez dwumian*
2 maj 18:19
Marek216: A warunek x1, x2 ≠3 sprawdzisz np tak : f(x)= i tutaj równanie kwadratowe otrzymane z
dzielenia) i piszesz f(3)≠0
2 maj 18:24
Ad: Z Twoich podpowiedzi wynika, że poprawnie zrobiłem to zadanie. Widocznie nie potrzebnie pisałem
na forum. Chodzi mi teraz po prostu o końcowy wynik, bo nie mam pewności, czy mój jest
prawidłowy...
2 maj 19:35