Dwa stare zadania
Bogdan:
Dwa stare zadania.
Polecam je szczególnie tegorocznym maturzystom.
1. Udowodnij, że każda liczba pierwsza większa od 3 jest postaci 6n+1 lub 6n+5, n∊N.
2. Udowodnij, że kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci 3k lub 3k+1, k∊C.
2 maj 16:40
ICSP: Trochę takie hmm, schematyczne
2 maj 16:43
5-latek: Ale ciekawe ilu matrurzystow je rozwiaze
2 maj 17:39
Marek216: JAk 2. może być prawdą gdy 3*2=6 i tak samo 3*2+1=7 a 6 i 7 nie są kwadratami liczb naturalnych
2 maj 17:46
Vuks: Nie masz udowodnić, że postać 3k lub 3k+1 przedstawia tylko kwadraty
liczb naturalnych, tylko że wszystkie kwadraty liczb naturalnych są tak przedstawione.
2 maj 17:49
Kacper:
Pokazałeś, że implikacja odwrotna nie jest prawdziwa, co jest oczywiście prawdą.

Natomiast samo twiedzenie jest prawdziwe
2 maj 17:50
Marek216: Trzeba skorzystać z tego: Każda liczba naturalna n dzieli się przez 3 lub daje przy dzieleniu
przez 3 resztę 1 lub 2
2 maj 17:54
Marek216: (3n+1)
2=9n
2+6n+1= 3(3n
2+2n)+1
(3n+2)
2=(9n
2+12n+4)= 3(3n
2+4n+1) +1

Założeń nie chce mi się pisać.
2 maj 18:04
Kacper:
Ja bym to robił przy użyciu kongruencji, bo mniej pisania
2 maj 18:04
Marek216: Nowe słowo, dziękuję

Zaraz chyba sprawdzę co to jest.
2 maj 18:06