Prawdopodobieństwo
Kejt: Prawdopodobieństwo
Nadajnik przesyła 4−bitowe dane w kanale binarnym charakteryzującym się BER = 0.1
(a) bez kodowania albo
(b) zabezpieczone kodem Hamminga H(7,4) poprawiającym pojedynczy błąd w bloku złożonym z 7
bitów albo
(c) kodem simpleks (15,4) poprawiającym trzy błędy w bloku
złożonym z 15 bitów. Określ prawdopodobieństwo poprawnego przesłania 4−bitowego bloku
danych dla obydwu kodów nadmiarowych.
BER − Bit Error Rate (prawdopodobieństwo błędu na pojedynczym bicie)
Zrobiłam podpunkt a:
prawd. braku błędu dla pojedynczego bitu = 1 − 0.1 = 0.9
bitów jest cztery zatem całość: 0.94 = 0.6561
ale dalej mam problem... jakaś podpowiedź? :<
2 maj 16:15
Kejt: .−.
2 maj 17:56
Kacper:
Niestety, ale trzeba znać te kody, żeby policzyć
2 maj 18:03
Kejt: Nie.

b) 7 bitów, z których jeden może być poprawiony
c) 15 bitów, z których 3 mogą być naprawione
nie trzeba znać samych kodów
2 maj 18:09