matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo. smutnymaturzysta: A ktoś wie, jak rozwiązać coś takiego: Rozmieszczamy losowo trzy ponumerowane kule w czterech ponumerowanych komórkach. Przyjmując oznaczenia dla zdarzeń: A − w pierwszej komórce będzie co najmniej jedna kula, B − w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula, oblicz prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B).
2 maj 15:45
Vuks: Liczymy P(A∩B), P(B) i ze wzoru na p. warunkowe.
2 maj 16:12
smutnymaturzysta: Tyle to ja wiem. Nie wiem tylko jak to policzyć.
2 maj 17:27
5-latek: Nastepny (tyle to ja wiem , ale tego nie napisał
2 maj 17:30
smutnymaturzysta: W takim razie bardzo dziękuję za pomoc. Widzę, że zawsze można na was liczyć, kiedy się czegoś nie rozumie emotka
2 maj 17:55
Kacper: wsk. zapisz jedno takie przyporządkowanie i na jego podstawie wyciągaj wnioski emotka
2 maj 17:58
2 maj 18:14
Kacper:
 18 
Vuks nie liczyłem, ale gdzieś znalazłem odpowiedź

emotka
 37 
2 maj 18:19
Vuks: Musiałem w P(B) strzelić gafę, ale jej nie do końca widzę...
2 maj 18:23
Kacper: Liczysz niektóre zdarzenia podwójnie emotka
2 maj 18:44
Vuks: A napisałbyś jak powinno być poprawnie? Przymulam już od tych zadań emotka
2 maj 18:47
Jacek: B − zdarzenie polegające na losowym rozmieszczeniu trzech numerowanych kul w czterech ponumerowanych komórkach przy założeniu, że w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula. Modelem są wariacje(ciągi) 3−wyrazowe (trzem kulom przyporządkowujemy numery komórek). Wszystkie kule w komórce nr 2: 1 wariacja − (2,2,2) W komórce nr 2 rozmieszczono 2 kule:
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
 3! 
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

*

lub
*
 2!   
W komórce nr 2 rozmieszczono 1 kulę:
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

*3! lub
*
*

Razem: |B| =1+9+18=28 A∩B − zdarzenie polegające na losowym rozmieszczeniu trzech numerowanych kul w czterech ponumerowanych komórkach przy założeniu, że w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula i jednocześnie w pierwszej komórce będzie co najmniej jedna kula. W komórce nr 1 jedna kula, w komórce nr 2 jedna kula, trzecia kula w innej komórce:
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

*3! lub
*
*

W komórce nr 1 dwie kule, w komórce nr 2 jedna kula:
3! 
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

lub
2!  
W komórce nr 1 jedna kula, w komórce nr 2 dwie kule:
3! 
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

lub
2!  
Razem: |A∩B| =12+3+3=18
 |A∩B| 9 
P(A|B)=

=

|B| 14 
Chyba tak. Ale nie zaszkodziłoby smutnymaturzysta najpierw posłużyć się wyszukiwarką. Jest całkiem sporo podobnych zadań.
2 maj 19:16
Jacek: a Ω (jakby chcieć dla porządku) − rozmieszczamy losowo trzy ponumerowane kule w czterech ponumerowanych komórkach, otrzymujemy trzy−wyrazowe wariacje, gdzie trzem kulom przyporządkowujemy numery komórek: |Ω| = 43 = 64
2 maj 19:22
Jacek: A już widzę, co zjadłem... W komórce nr 2 rozmieszczono 1 kulę, dwie pozostałe w jednej innej komórce razem:
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
 3! 
nawias
3
nawias
nawias
1