Prawdopodobieństwo.
smutnymaturzysta: A ktoś wie, jak rozwiązać coś takiego:
Rozmieszczamy losowo trzy ponumerowane kule w czterech ponumerowanych komórkach.
Przyjmując oznaczenia dla zdarzeń:
A − w pierwszej komórce będzie co najmniej jedna kula,
B − w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula,
oblicz prawdopodobieństwo warunkowe
P(A|B).
2 maj 15:45
Vuks: Liczymy P(A∩B), P(B) i ze wzoru na p. warunkowe.
2 maj 16:12
smutnymaturzysta: Tyle to ja wiem. Nie wiem tylko jak to policzyć.
2 maj 17:27
5-latek: Nastepny (tyle to ja wiem , ale tego nie napisał
2 maj 17:30
smutnymaturzysta: W takim razie bardzo dziękuję za pomoc. Widzę, że zawsze można na was liczyć, kiedy się czegoś
nie rozumie
2 maj 17:55
Kacper:
wsk. zapisz jedno takie przyporządkowanie i na jego podstawie wyciągaj wnioski
2 maj 17:58
2 maj 18:14
Kacper:
| | 18 | |
Vuks nie liczyłem, ale gdzieś znalazłem odpowiedź |
| |
| | 37 | |
2 maj 18:19
Vuks: Musiałem w P(B) strzelić gafę, ale jej nie do końca widzę...
2 maj 18:23
Kacper:
Liczysz niektóre zdarzenia podwójnie
2 maj 18:44
Vuks: A napisałbyś jak powinno być poprawnie? Przymulam już od tych zadań
2 maj 18:47
Jacek: B − zdarzenie polegające na losowym rozmieszczeniu trzech numerowanych kul w czterech
ponumerowanych komórkach przy założeniu, że w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula.
Modelem są wariacje(ciągi) 3−wyrazowe (trzem kulom przyporządkowujemy numery komórek).
Wszystkie kule w komórce nr 2:
1 wariacja − (2,2,2)
W komórce nr 2 rozmieszczono 2 kule:
W komórce nr 2 rozmieszczono 1 kulę:
Razem: |B| =1+9+18=28
A∩B − zdarzenie polegające na losowym rozmieszczeniu trzech numerowanych kul w czterech
ponumerowanych komórkach przy założeniu, że w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula i
jednocześnie w pierwszej komórce będzie co najmniej jedna kula.
W komórce nr 1 jedna kula, w komórce nr 2 jedna kula, trzecia kula w innej komórce:
W komórce nr 1 dwie kule, w komórce nr 2 jedna kula:
W komórce nr 1 jedna kula, w komórce nr 2 dwie kule:
Razem: |A∩B| =12+3+3=18
Chyba tak.
Ale nie zaszkodziłoby
smutnymaturzysta najpierw posłużyć się wyszukiwarką. Jest całkiem
sporo podobnych zadań.
2 maj 19:16
Jacek: a Ω (jakby chcieć dla porządku) − rozmieszczamy losowo trzy ponumerowane kule w czterech
ponumerowanych komórkach, otrzymujemy trzy−wyrazowe wariacje, gdzie trzem kulom
przyporządkowujemy numery komórek:
|Ω| = 43 = 64
2 maj 19:22
Jacek: A już widzę, co zjadłem...
W komórce nr 2 rozmieszczono 1 kulę, dwie pozostałe w jednej innej komórce razem:
Zatem:
|B| = 37
2 maj 19:30