Rozwiąż nierówność
matuzalem: |2−x| + |2x+4| ≤ 7
2 maj 15:20
Qulka:

x∊<−3;1>
2 maj 15:22
matuzalem: | | 5 | |
kurcze, z moich obliczeń ciągle wychodzi x∊<−13; |
| > |
| | 3 | |
2 maj 15:29
Kacper:
Pokaż rachunki.
2 maj 15:30
matuzalem: miejsca zerowe modułów to −2 i 2:
dla x∊(−
∞;−2)
−2 + x − 2x − 4 ≤ 7
−x ≤ 13
x ≥ −13 i tu już mam że x∊<−13;−2)
x∊<−13;−2)
dla x∊<−2;2)
−2 + x + 2x + 4 ≤ 7
3x ≤ 5
dla x∊<2;
∞)
2 − x + 2x + 4 ≤ 7
x ≤ 1
x∊∅
| | 5 | |
więc łącznie x∊<−13; |
| > |
| | 3 | |
2 maj 15:40
Marek216: 5/ to dobry wynik
2 maj 15:43
Eta:
zapisz |2−x|= |x−2|
i teraz rozwiązuj przedziałami .........
2 maj 15:43
Marek216: 5/3 ale to −13 niebardzo*
2 maj 15:44
Jolanta: w pierwszym masz −2−x a powinno być 2−x
2 maj 15:52
Marek216: I2−xI= (2−x dla x≤2 i −2+x dla x>2)
I2x+4I= (2x+4 dla x ≥−2 i −2x+−4 do x <−2) sry żr nie w układach równań to rozpisane
2 maj 15:54
Marek216: I przedziały sobie rozpatrz :1. X<2 , w −2≤x≤2 3. x >2
2 maj 15:56
matuzalem: Eta, zmieniłem kolejność i działa, ale dlaczego tak w sumie?

nigdy nie zmieniałem kolejności i działało, jaki jest powód by zmieniać kolejność ustawienia?
2 maj 16:01
Jolanta: w pierwszym
2−x−2x−4≤7
−9≤3x
x≥−3
x∊<−3,−2)
2 maj 16:02
Marek216: Jak nie zmienisz to trzeba robić tak jak ja ci rozpisałem
2 maj 16:03
matuzalem: ahh, już rozumiem
2 maj 16:04
Marek216: X jest na drugim miejscu ujemne, wyobraź sobie prostą gdy x jest ujemne to funkcja jest
malejąca i przyjmuje wartości dodatnie dla innych x niż gdyby x w wart. Bezwzględnej było bez
minusa.
2 maj 16:05
prosta:
twój błąd :
dla x<−2:
powinno być: |2−x| =x−2 albo |2−x|= |x−2|=x−2
napisałeś: |2−x|=−2+x
2 maj 16:07