udowodnij
Patusia: Czy takie rozwiązanie jest poprawne ? Wykaż że kwadrat liczby nieparzystej jest o 1 mniejszy od
iloczynu dwóch sąsiednich liczb parzystych:
x− liczba nieparzysta
x−1 oraz x+1 dwie sąsiednie liczby parzyste
x2=(x−1)(x+1) +1
x2=x2−x+x−1+1
x2=x2
L=P c.n.d
2 maj 15:08
Qulka: zapisałeś że x2 = iloczyn +1 czyli że kwadrat jest większy a w treści masz mniejszy
2 maj 15:11
Patusia: w treści jest ze 1 mniejszy ale x2 = iloczyn +1 czyli x2 równy jest temu iloczynowi gdy
dodamy do niego 1. Nie może tak być ?
2 maj 15:13
Qulka: jeżeli uważasz że 9 jest o 1 mniejsze od 8 to treść zadania jest poprawna

ale i tak formalnie trzeba by zapisać
nieparzysta to 2n+1
(2n+1)
2=(2n)(2n+2)+1
4n
2+4n+1 = 4n
2+4n +1
L=P
2 maj 15:17
Eta:
Patusia ...... popraw treść zadania
przy tej treści .. taka równość nie zachodzi
2 maj 15:22
Marek216: Na moje oko to zadanie jest złe bo. np 3*3=9 a 2*4=8 czyli kw. liczby nieparzystej jest większy
o 1. N
2 maj 15:26
Eta:
dokładnie
2 maj 15:27
Patusia: Ajj wychodzi na to że błąd w książce zrobili

Bynajmniej powinno być pewnie : kwadrat liczby
nieparzystej jest o 1 większy od iloczynu dwóch sąsiednich liczb parzystych.. Wtedy moje
rozwiązanie ujdzie ? ( tak z ciekawości )
2 maj 15:29
Qulka: wtedy tak
2 maj 15:39
Patusia: Ok dzięki wielkie
2 maj 15:40