trapez
aha: Punkty
B(3;1) i D(−2;2)
są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennegoABCD, w którym AB∥CD
Prosta o równaniu y=x jest osią symetrii tego trapezu. Oblicz współrzędne wierzchołków A i C
oraz pole trapezu.
oraz pole tego trapezu.
nie mam pojęcia jak to zrobić.
czy ta prosta y=x jest prostopadła do podstaw i przechodzi przez środek AB i CD?
proszę o pomoc z wierzchołkami, pole już dam radę samodzielnie
2 maj 13:39
5-latek:

Będzie to taka sytuacja
Z punktem C nie ma problemu bo znamy wspolrzedne punktu D i wsolrzedne srodka odcinka DC
(czyli (0,0)
Ze wzoru na srodek odcinka wyliczasz wspolrzedne punktu C
Teraz wspolrzedne punktu A
Liczymy wspolczynnik prostej prostopadlej do prostej y=x wiec będzie to a=−1
Znamy wspolczynnik kierinkowy i wspolrzedne punktu B wiec piszsemy równanie prostej
prostopadlej do y=x i przechodzącej prze punkt B
czyli y=(x−x
0)+y
0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu B
Mamy rownie prostej prostopadlej wiec liczymy ipunkt przciecia tych prostych E
Majacwspolrzedne punktu E i B ze wzoru na srodek odcinka policz wspolrzedne punktu punktu A
bo jak napisales /as na początku os symetrii jest prostopadla do bokow idzieli je na polowy
2 maj 14:02
5-latek: Nie bokow tylko podstaw.
2 maj 14:06
5-latek: I równanie prostej prostopadlej do y=x i przechodzcej przez B ma postac y=a(x−x0)+y0
Zapomnialem tam wcześniej dopisać a
Nie było by problemu gdyby a=1 ale tutaj a=−1
2 maj 14:10