matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
Pati:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy jest równa 8, a długość krawędzi bocznej6. Oblicz sinαcosβ, gdzie α jest miarą kąta między ścianami, a β miarą kąta między ścianą i podstawą ostrosłupa.
2 maj 12:39
dero2005:
dane: a = 8 l = 6 −−−−−−−−−−−−−
a
√
3
h
p
=
= 4
√
3
2
h
s
=
√
l
2
− (
a
2
)
2
= 2
√
5
n*l = a*h
s
h
s
*a
8
n =
=
√
5
l
3
a
2
= 2n
2
− 2n
2
cosα
1
cosα =
10
3
sinα =
√
1−cos
2
α
=
√
11
10
1
3
h
p
2
cosβ =
=
√
15
h
s
15
1
sinα*cosβ =
√
165
25
2 maj 13:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick