Mm: Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne: A=(0,0), B=(7,4), C=(-1,8). Oblicz pole
trójkąta ABC.
24 paź 15:05
Zabka: Oblicz współrzedne wektorów : → →
AB i AC
→
AB =[7,4]
→ PΔ= 1/2 I 7*8 - 4*(-1) I =1/2 I 56+4 I= 1/2*60=30
AC=[-1,8]
Odp: pole wynosi 30 jednostek kw.
24 paź 15:39
fds: A(xa ; ya) B(xb ; yb)
wzór na dł odcinka |AB|=√(xB-xA)2+(yB-yA)2
i pozniej obliczyc z Herona ale to jest ta dluzasz droga
Krócej mozna zrobic tak:
A=(0,0), B=(7,4), C=(-1,8)
wektor AB=[7-0 ; 4-0] = [7;4]
wektor AC=[-1-0 ;8-0] = [-1;8]
| 7 4 |
d(AB,AC)=| | = 7*8 - 4*(-1)= 56+4 =60
| -1 8 |
P(trojkata)=1/2 |d| => 30
24 paź 15:43
Mm: no i z czego sie 'zabka' cieszysz ?

'zabka' lol2
24 paź 17:44