matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
plamimetria
Prezesik:
W półokrąg o środku leżącym na boku AB trójkąta ABC jest styczny do boków AC i BC (zob rys.). Dla |AC|=13, |BC|=15 i |AB|=14 promień tego półokręgu wynosi a.3 b. 4 c. 5 d. 6
2 maj 12:34
Eta:
1
1
P(ADC)=P
1
=
13r i P(ΔDBC=P
2
=
15*r
2
2
1
P(ΔABC)= P
1
+P
2
=
*28r
2
ze wzoru Herona
a+b+c
P(ΔABC)=
√
p(p−a)(p−b) (p−c)
, p=
2
p=...=21 P(ABC)= ......= 84 to 28r=84 ⇒r=6
2 maj 13:18
Eta:
Poprawiam jeszcze chochlika
1
P(ABC)=
*28r= 14r
2
to
14r
=84 ⇒ r=6
2 maj 13:20
Prezesik:
dzięki wielkie
2 maj 13:52