Rachunek prawdopodobieństwa
agnes: Zdarzenia losowe A, B zawarte w Ω są takie, że P(B') = 13, P(A|B) = 14 . Oblicz
P(A∩B)
2 maj 12:28
agnes: Proszę o pomoc!
2 maj 13:02
Bogdan:
A co tu pomagać? wszystko jest podane.
Weź odpowiednie wzory
| | 1 | |
P(B') = |
| ⇒ P(B ) = ... |
| | 3 | |
| | P(A∩B) | | 1 | |
P(A|B) = |
| ⇒ |
| = ... |
| | P(B) | | 4 | |
2 maj 13:09
agnes: Już zrobiłam, dzięki

A takie zadanie: Zdarzenia losowe A, B zawarte w Ω są takie, że P(A|B) =
18. Oblicz
P(B\A)P(B). Pomożesz?
2 maj 14:04
Bogdan:
podpowiedź: P(B \ A) = P(B) − P(A∩B)
2 maj 14:40
agnes: No dobrze, ale co dalej?
2 maj 14:46
Bogdan:
a dalej to już sama wstaw to co trzeba tam gdzie trzeba
2 maj 14:47
agnes: Czyli:
| P(B\A) | | P(B) − P(A∩B) | | | | 7 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| P(B) | | P(B) | | P(B) | | 8 | |
Tak?
2 maj 15:07
Bogdan:
można prościej
| P(B \ A) | | P(B) − P(A∩C) | | P(A∩B) | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| = 1 − |
| |
| P(B) | | P(B) | | P(B) | | 8 | |
2 maj 15:12
agnes: Racja. Dzięki za pomoc!
2 maj 15:13