Równanie trygonometryczne
Pati: | | a−1 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie sinxcosx= |
| nie ma |
| | 2a+2 | |
rozwiązania.
2 maj 12:28
vaultboy: 2sinxcosx=sin(2x)
otrzymujemy równanie 2sinxcosx=(a−1)/(a+1)
zauważmy, że sin(2x) jest ciągła i przyjmuje każdą wartość pomiędzy [−1,1]
niech sin(2x)=t gdzie t∊[−1,1]
wtedy mamy równanie z parametrem
t=(a−1)/(a+1)
czyli t(a+1)=a−1 t+1=a−at=a(1−t) czyli a=(t+1)/(1−t) uwaga t=1 odpada bo mam wtedy sprzeczność
a=−1+2/(1−t)
2/(1−t)∊[1;+∞)
czyli a∊[0;+∞)
2 maj 12:38
kix:
równanie miało nie mieć rozwiązań !
2 maj 19:10
Marek216: sin(2x) oznacza ściśnięcie, natomiast rzut na oś pionową jest dalej taki sam czyli wartości się
nie zmieniły. Zatem (a−1)/(a+1)≤1 i (a−1)/(a+1)≥−1. Wyznaczasz równania kwadratowe i liczysz
ujemną deltę tak żeby wykres nie przecinał osi w zalezności od tego czy ramiona w dół czy d
góre
2 maj 19:16
Marek216: Skoro ma nie mieć rozwiązań do dajesz zbiory takie rzeby nierówności byly nieprawdziwe , lub
prawdziwe gdy dasz odwrotnie założenia.
2 maj 19:18
Marek216: *żeby
2 maj 19:19