Prosta k: 4x+3y-77=0 przecina okrąg
tejterin: Prosta k: 4x+3y−77=0 przecina okrąg x2 + y2 − 20x − 40y +315=0 w punktach A i B oblicz
długość ccięciwy AB.
Normalnie zadanie zrobiłabym z układem równań i potem długością odcinka AB, ale rachunki są
taak koszmarne, że to chyba nierealne, chyba, że coś pokręciłam. Dodam, że to zadanie z
kodowaną odpowiedzią, ale i tak cyfry są tragiczne.
Jest jakis inny sposób?
2 maj 12:18
Eta:

S(10, 20) , r
2= 185
odległość punktu S od prostej k to:
| | |10*4+20*3−77| | | 23 | |
d= |
| = |
| |
| | √25 | | 5 | |
z tw. Pitagorasa : x
2=
√r2−d2 =...... ⇒ x=.....
2x=|AB|= ....
2 maj 12:28
tejterin: dziękuje, właśnie o coś takiego mi chodziło
2 maj 13:26
Eta:
2 maj 13:36