matematykaszkolna.pl
Matura radek: Hejka, jak wiecie matura już za kilka dni. Jakby ktoś mógł się podzielić jakimiś przydatnymi wzorami lub schematami to byłbym wdzięczny. Chodzi mi o takie, których nie ma w podstawie programowej, a mogłyby uprościć rozwiązanie zadań maturalnych jak np. pochodna złożona czy tw. Ptolemeusza. Same nazwy wystarczą.
2 maj 12:07
PW: Za późno. Nie ucz się nowych twierdzeń. Powtórz to co już było.
2 maj 12:13
Marek216: Twierdzenie o dzieleniu z resztą , , A tak poważnie to np. algorytm Euklidesa, nie ma go w zestawach wzorów ale jest niezbędny do liczenia NWD
2 maj 12:15
radek: Ok tak właściwie to wczoraj skończyłem trzecią książkę z zadankami. Razem jakieś ok. 3500 zadań próbną niby napisałem b.dobrze, ale podobno główna ma być dużo trudniejsza, a chciałbym wyciągnąć tak z 80%. Może się przejmuje za bardzo emotka
2 maj 12:21
Marek216: Zdajesz wg nowej podstawy ?
2 maj 12:25
radek: tak
2 maj 12:26
YushokU: zobacz. tw. Cevy tw. van Aubel'a tw. Menelaosa Gdzieś miałem taki zbiorek zadań ze były zadania które bazowaly na tych twierdzeniach i pomagały ich zapamiętanie, ale nie wiem gdzie go mamemotka No i jeszcze do optymalizacyjnych to rozwiązanie zadań mogą uprościc: pochodna z: sinx'=cosx cosx'=−sinx A do geometrii to wzór na środkową
2 maj 12:29
Marek216: To wiele ci nie pomogę, jak zrobiłeś te zadania sam bez patrzenia na rozwiązania to z pewnością sobie poradzisz. A co do trudności to raczej bd bardzo łatwa ta nowa, nigdy nie wprowadzają nowych rzeczy odrazu na ostro, poziom trudności rośnie z czasem. Przynajmniej tak jest jak patrzę na te matury z poprzedniej podstawy programowej.
2 maj 12:30
radek: Na początku miałem problemy z niektórymi zadaniami, ale im dalej tym lepiej było, teraz próbne już spokojnie rozwiązuję bez większych problemów. Dzięki za odpowiedzi i mam nadzieje, że jakoś to będzie. emotka
2 maj 12:53
Marek216: Ja też mam taką nadzieję, bo co innego nam zostało teraz
2 maj 13:09