stożek.
Sierotka: Tworząca stożka ma długość 25, średnica podstawy stożka jest krótsZa od wysokości o 10. Oblicz
pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka
Zrobiłam tak:
2r=h−10/:2
r=h−10/2
Postawiłam pod x2+r2=l2
Wyszło mi coś takiego:
h2+( h4+20h3+100)/4=625 I co z tym dalej?
2 maj 11:56
Marek216: Heh co to ci powychodziło do czwartej potęgi :
625 = x2 + (x+10)2 i z tego wyjdzie średnica, promień i wysokość
2 maj 12:09
Marek216: Po = ma być x2/4 *
2 maj 12:10
Eta:

H=2h r=h−5, l=25
(2h)
2+(h−5)
2=25
2 ⇒ ........... h=12
to H=24, r=7
V=.........
P
c=...........
2 maj 12:18
Sierotka: Wyszło, dziękuję.
2 maj 12:21