wielomiany
maaa: Wielomian x4 +16 jest podzielny przez:
A. x2 +4
B. x+2
C. x2 − 2 √2x −4
D. x2 + 2 √2x +4
2 maj 11:27
vaultboy: x4+16=(x4+8x2+42)−8x2=(x2+4)2−(2√2x)2=(x2−2√2x+4)(x2+2√2x+4)
Odp: C i D
2 maj 11:41
maaa: ma wyjść D tylko
2 maj 11:42
PW: Odpowiedzi A. i B. na pewno błędne.
Weryfikacja B. polega na podstawieniu x = −2.
Weryfikacja A. polega na podstawieniu t = −4 w wielomianie t2 + 16 (t2+16 nie dzieli się
przez t+4).
C. lub D. sprawdzimy mnożąc podany dzielnik odpowiednio przez (x2+bx−4) lub przez (x2+bx +4)
− trzeba odpowiedzieć sobie, czy taka b istnieje.
2 maj 11:43
vaultboy: sry blef nie zauważyłem. Myślałem, że tam jest 4, a nie −4.
2 maj 11:49
vaultboy: Racja wychodzi tylko D
2 maj 11:50
maaa: Dziękuje wszystkim

mam jeszcze jedno zadanie... Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt którego dwa kąty mają
miary 15 i 75 stopni a najkrótszy bok ma długość 2...
Teoretycznie wiem jak zrobić ale chyba gdzieś ciągle jakiś błąd robię
2 maj 11:56
PW: Łatwe. 15+75 = 90. Jaki to trójkąt?
2 maj 12:04
maaa: prostokątny... Wyliczyłam cosinus 75 stopni wyliczyłam przeciwprostokątną, potem sinus i drugą
przyprostokątną...
2 maj 12:11
PW: Wzór na pole trójkąta (zależny od obwodu i promienia okręgu wpisanego).
2 maj 12:14