granica
Prezesik: | | 1 | | 2 | |
lim x−>−1+ ( |
| − |
| ) =lim x−>−1+ U{x+1 − (2x2−2)}{x2−1)(x+1) =lim x−>−1+ |
| | x2−1 | | x+1 | |
| | −2x2+x+3 | | (x+1)(x−6/4) | |
|
| = lim x−>−1+ |
| = ∞ |
| | (x2−1)(x+1) | | (x2−1)(x+1) | |
odpowiedzi mowia, ze −
∞ moze ktos wyjasnic dlaczego i gdzie mam ew. blad?
2 maj 10:55
vaultboy: licznik 1−2(x−1)=−2x+3 ,mianownik x2−1=(x−1)(x+1)
licznik zbiega do 5 (chyba jasne)
x−1 zbiega do −2 i x+1 zbiega do 0 ale od prawej strony czyli x+1 jest tak jakby większe od
zera.
czyli (x−1)*(x+1) zbiega do 0−
zatem granica będzie zbiegać do tak jakby 5/(0−)=−∞
Uwaga:
1/(x2−1)−2/(x+1)=[1−2(x−1)]/(x2−1)
2 maj 11:32
Prezesik: okej dzięki, już wiem gdzie błąd
2 maj 12:12