matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
a.:
Ile jest równa wartość wyrażenia: 2sin
2
18 + sin
2
72 + cos
2
18 = i wszystko tam jest stopnie. widze tu 1 trygonometryczną, ale co dalej? z góry dzięki
2 maj 10:54
PW:
Na przykład sin72° = sin(90°−18°) = cos18°.
2 maj 11:08