Funkcja g dowolnej liczbie całkowitej k
Maturzysta: Funkcja g dowolnej liczbie całkowitej k przyporządkowuje ostatnią liczbę czwartej potęgi tej
liczby k. Ile elementów ma zbiór wartości tej funkcji?
2 maj 09:24
5-latek: Dlaczego Ty dajesz tak proste zadanie na forum
czy nie potrafisz wziąć kalkulator i liczyc ?
04= 0
14=1
24=16 ostania to 6
34= 81 ostania to ile ?
44=256 ostatnia to
54 =625 ostania to itd. (wypisuj i zobacz czy się nie powtarzają
2 maj 09:34
Qulka: cztery elementy {0,1,5,6}
2 maj 09:43
5-latek: ale tez liczby całkowite to tez liczby ujemne .
Tutaj funkcje oznaczamy przez f(x) wiec będziemy liczyc tak
(−1)4=1
(−2)4=16 itd.
2 maj 09:50
Marek216: Nie trzeba rozpatrywać ujemnych bo potęga jest parzysta.
2 maj 10:00