dowód geometryczny
paulina: Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB tego trójkąta w punkcie D. Oznaczmy długości odcinków AC,
| | 2ab | |
BC i DC odpowiednio b, a, d. Wykaż, że d< |
| |
| | a+b | |
2 maj 09:22
paulina:

rysunek:
2 maj 09:24
===:
pamiętasz twierdzenie o dwusiecznej? −
2 maj 09:30
paulina: | | b | | a | |
tak, |
| = |
| , ale nie wiem jak je wykorzystać  |
| | AD | | BD | |
2 maj 09:47
Marek216: Pewnie chodzi tutaj o nierówność trójkąta ( pewnie − bo nie liczyłem tego), d<b+IADI pozostaje
wyznaczyć AD. MOżesz 2 razy zastosować twierdzenie cosinusów i raz twierdzenie o dwusiecznej.
Powinno wyjść
2 maj 09:54
Kacper:
Marek216 to czekamy na rozwiązanie

Zadanie to, jeśli pamiętam jest z OMG
2 maj 10:23
Marek216: Tak jak powiedziałem nie rozwiązywałem tego więc rzuciłem pierwszym lepszym pomysłem, ale skoro
dajesz mi wyzwanie to się podejmę

Padc+Pbdc=Pabc sry za zapis napisałem tak żeby było wiadomo o co chodzi ( pola trójkątów)
Zatem: 1/2 sinx*bd+1/2 sinx*ad=1/2sin2x*ba
Z tego mamy: 2sinxcosx=(sinx*BD+sinx*ad)/(b*a) ⇒ cosx=(bd+ad)/(2ba)
I teraz trzeba założyć że cosx<1 zatem: (bd+ad)/(2ba)<1
d(a+b)<2ab
d<(2ab)/(a+b)
I co zadowolony drogi Panie Kacperku?
2 maj 10:59
Kacper:
Ujdzie
2 maj 11:17