matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria - zadanie na udawadnianie
uula:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym kąt ACB jest równy 90 stopni. Punkt D leży na przyprostokątnej AC.Udowodnij, że jeśli |BC| = 2|CD| oraz |AD| = 5|CD|, to kąt ABD jest równy 45 stopni.
2 maj 01:02
Eta:
Z tw, kosinusów
5k
2
+40k
2
−25k
2
√
2
cosα=
=
⇒
α
=45
o
2*
√
5
k*2
√
10
k
2
2 maj 01:24
uula:
Dziękuję za pomoc!
2 maj 09:14