rozkład wielomianu na czynniki
blackp: W(x)=x4+6x+8
Jak rozłożyć taki wielomian na czynniki?
1 maj 23:48
Braun:
Dobrze przepisałeś nie powinno być 6x2 ? W rzeczywistych paskudnie to wygląda.
1 maj 23:51
aaaaaaa: Pomógłbym Ci, ale związku z tym, że teraz brany będzie wynik w centylach nie mogę pomagać
mojemu rywalowi. Przykro mi.
1 maj 23:51
blackp: Masz rację

Tzn, w poleceniu jest tak jak ja przepisałem, ale znalazłem odpowiedź i tam mamy
(x
2+2)(x
2+4) a więc jest jak mówisz.
2 maj 00:07
Braun:
(x4+6x2+8)=(x2+3)2−1=(x2+3−1)(x2+3+1)=(x2+2)(x2+4)
====================
2 maj 00:09
blackp: Dziękuję bardzo!
2 maj 00:15