funkcje
tarzan: | 1 | |
wykres funkcji f(x)= |
| został przesunięty tak że jego osiami symetrii są proste o |
| x | |
| 1 | |
równaniach y=x−7 i y= −x=3. Po tym przekształceniu wzór funkcji ma postać y= |
| +q. |
| x−p | |
wyznacz p i q.
1 maj 23:45
5-latek: | 1 | |
jakie proste sa osiami symetrii hiperboli y= |
| ? |
| x | |
narysuj jej wykres i zobacz
1 maj 23:51
tarzan: nie wiem. nie widzę tego. może ktoś pomoże?
2 maj 00:10
Qulka: a jak dokładnie wyglądają te równania?
2 maj 00:12
5-latek:

Teraz widzisz ze sa to proste y=x i y=−x i te proste się przcinaja w punkcie (0,0)
Teraz na takim rusunku narysuj sobie te dwie dane twoje proste i wyzna punkt przecięcia się
tych prostych P
Rozowa y=−x+3 i brazowa y=x−7 (masz punkt przecięcia P=(5,2)
| 1 | |
czrny wykres |
| musisz przesunąć o wektor [5 −2] żeby otrzymać wykres niebieski |
| x | |
Nappisz wzor tej funkcji jeśli go przsuniesz o ten wektor
2 maj 00:26
Lukas:
Qulka będziesz dziś po południu, pilne fizyka !

Prosi o pomoc
2 maj 00:27
5-latek: Pewnie chciales to zrobić bez rysunku ?
Zapomnij o tym
2 maj 00:27
5-latek: Oczywiście ma być P=(5,−2)
2 maj 00:30
Qulka: 5−latek jakżeś to zrobił

przecież to nijak sie ma do treści zadania?
3 maj 10:36
Lukas:
Zrobił po swojemu
3 maj 10:39
Qulka: aaa widzę

..niepotrzebnie rysował tę czerwoną i zieloną

łatwiej zauważyc by się dało tę
symetrię
3 maj 10:43
5-latek: Dzien dobry
Aniu
Pozdrawiam
3 maj 11:41
Qulka: 5−latku witaj
3 maj 11:43
5-latek: | 1 | |
czyli przepis na nowy wzor funkcji jest taki y= |
| −2 |
| x−5 | |
3 maj 11:45
prosta:
Witajcie...
fajny sposób rozwiązania

mi przyszły do głowy " wierzchołki " hiperboli i utonęłabym w rachunkach
3 maj 11:49
5-latek: Dzien dobry
prosta
3 maj 12:01