Liczba mieszkańców pewnego miasta wynosi obecnie 1 000 000
Ryjcerz: Liczba mieszkańców pewnego miasta wynosi obecnie 1 000 000 i zwiększa się w ciągu roku średnio
o 2%
Za ile pełnych lat liczba mieszkańców tego miasta przekroczy 1 100 000?
1000000*(1+2100)n>1100000 ? Porrrszę
1 maj 22:30
Tup: Moim zdaniem, można pobawić się w ciągi albo zrobić to dużo łatwiej, tzn: Początkowa liczba
mieszkańców wynosi 1 000 000, z każdym rokiem ta liczba wzrasta o 2%
Liczymy 2% z liczby 1 000 000 , skorzystam z proporcji aby było jasno
100% − 1 000 000
2% − x ( na krzyż )
100x = 2 000 000 / : 100
x = 20000
Obliczyliśmy o ile osób z każdym rokiem rosnie liczba ludności, o 20 tysięcy.
No i teraz, w pierwszym roku wynosi 1 000 000
drugi : 1 020 000
trzeci : 1 040 000
czwarty : 1 060 000
piąty : 1 080 000
szósty : 1 100 000 <−−− finito
Teraz liczysz ile lat zajęło osiągnięcie tej liczby ludności ( drugi rok, trzeci , czwarty,
piąty i szósty ) czyli zajmuje 5 lat
1 maj 22:44
Ryjcerz: 1 020 000 − 100%
x − 2%
x=20 400

ale masz rację, po 5 latach przekroczy 1 100 000
Wiem, że można liczyć na piechotę. Myślałem, ze jest na to jakiś wzór, równanie. I tak dzięki
1 maj 22:54
kix:
1020000*2%=20400 czyli w trzecim będzie ludków 1 040 400 ( 400 głów piechotą nie chodzi )
1 maj 22:58