Romb
Pati: Miara kąta ostrego rombu jest równa 30o. Wykaż, że długość boku rombu jest równa średniej
geometrycznej długości jego przekątnych.
Wyszło mi, że średnia geometryczna przekątnych jest równa a2. Niestety nie ma odpowiedzi do
tego zadania.
1 maj 21:09
kix:
odpowiedź jest OK
1 maj 21:12
Pati: Czyli jak jest polecenie "wykaż, że..." to nie zawsze się da to wykazać? Czyli wykazuje, że ta
zależność nie zachodzi?
1 maj 21:27
kix:
jak jest polecenie "wykaż, że...." to w/g mnie trzeba wykazać
1 maj 21:29
Pati: No to odpowiedź a2 nie jest ok
1 maj 21:32
1 maj 21:40
Alfa: napisz dokładnie co Ci wyszło
1 maj 21:40
Mila:

Masz wykazać, że a=
√e*f, gdzie e i f to długości przekątnych.
a
2=e*f
a=
√e*f
cnw
1 maj 21:41
Psycho:

źle Ci wyszło niestety. rysuje romb i bok oznaczam jako a, zaznaczam katy kąt ostry mamy podany
czyli 30 a kąt rozwarty wyliczamy 180−30=150(bo suma kątów przy ramieniu równa się 180).
Teraz korzystamy z Tw.cosinusów: d
12=a
2+a
2−2*a*a*cos30⇒d
1=a
√(2−√3)
d
22=a
2+a
2−2*a*a*cos150
→cos150=cos(180−30)=−cos30=−
√3/2
czyli d
2=a
√(2+√3)
Teraz chodzi o ŚREDNIĄ GEOMETRYCZNA (nie arytmetyczną ) a więc korzystamy ze wzory który jest w
tablicach maturalnych;
√(d1*d2)=
√(a√(2−√3)*a√(2+√3)=
√a2*√(4−3)=
√a2=a
c.n.u
1 maj 21:53
Psycho: rysunek niestety w pośpiechu jest dość nieudany i uwaga na pierwiastki w ostatnim zapisie bo
nie są za bardzo widoczne

Mam nadzieję że pomogłam
1 maj 21:55
Pati: Robiłam właśnie z twierdzenia cosinusów tylko zrobiłam, że d
1=a
2(2−
√3), a nie (d
1)
2, tak
samo z drugą przekątną, stąd wychodziło mi a
2 zamiast a. Eh, znowu gapiostwo... Dzięki
1 maj 22:13
Mila:
Pati przecież masz rozwiązane 21:41.
1 maj 22:20
Bogdan:

Proponuję w ten sposób rysować romb, zawsze wyjdzie tak jak trzeba.
Rozwiązanie
Psycho − brrr
1 maj 23:12
Psycho: kix, Mila dobre rozwiązania i łatwiejsze
2 maj 12:10
5-latek: Ale TY tez to zadanie zrobiles i to jest najwazniejszse
Tam na końcu powinieneś napisac tak =|a|=a bo a>0 bo masz √a2
2 maj 13:00