matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg
Pati:
3n
2
+7n+7
Wykaż, że ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=
ma dokładnie jeden wyraz będący
n+2
liczbą całkowitą.
1 maj 20:32
Braun:
Podzielić licznik przez mianownik najpierw.
1 maj 20:33
Pati:
Co to da?
1 maj 21:06
Mila:
3n
2
+6n+n+7
3n*(n+2)
n+7
=
+
n+2
n+2
n+2
n+7
n+2+5
5
a
n
=3n+
=3n+
=3n+1+
n+2
n+2
n+2
3n+1 ∊N dla każdego n
5
Teraz zbadaj dla jakiego n∊N ułamek
jest liczbą całkowitą.
n+2
1 maj 22:28