udowodnij
SiA: Dany jest prostokąt ABCD, w którym IABI > IBCI. Na środku boku AD obrano punkt M,a następnie
zbudowano odcinek CM.Punkt P to punkt przecięcia odcinka CM z przekątną prostokąta BD. Wykaż,
że IBPI=2IDPI.
1 maj 20:32
SiA:

może teraz z podobieństwa trójkątów ABD i MDC ale nie wiem co to nam da , proszę o jakiekolwiek
wskazówki
1 maj 20:38
Vuks:

Jak zawsze rysunek jest najważniejszy. Na maturze
ZAWSZE! rysuj.
Nie robiąc tego ryzykujesz błędy.
Wracając do zadania. Trójkąty ΔDPM i ΔBPC są podobne na mocy KKK.
2|DM| = |CB| ⇒ |BP|=2|DP|
1 maj 20:40
SiA: Dziękuję ślicznie
1 maj 20:43
Vuks: Co do rysunków − jest opcja cofnij, dzięki której możesz poprawić coś co źle narysowałeś(aś?),
chociażby te zachodzące na rysunek oznaczenia wierzchołków.
Staraj się również niepotrzebnie nie udziwniać oznaczeń. 2a jest
niepotrzebne, wystarczyłoby samo a. Stosowanie różnych kolorów też
może czasem pomóc (zwłaszcza w geometrii przestrzennej).
1 maj 20:43
SiA: Następnym razem się postaram
1 maj 20:46
SiA: a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć dlaczego w poprzednim zadaniu za X postawiłeś 3 ? mogę
podstawić jakąkolwiek liczbę z dziedziny?
1 maj 20:47
Vuks: Dokładnie tak. 3 wybrałem bo wychodziły ładne logarytmy.
1 maj 21:17