Prawdopodobieństwo
maggiewild: W klasie liczącej n osób, w tym 7 dziewcząt, wybrano losowo jedną osobę. Prawdopodobieństwo,
że jest to chłopiec jest równe 34 , zatem:
A) n = 24 B) n = 21 C) n = 28 D) n = 30
dobrze mi wychodzi, że 21?
1 maj 20:31
Aerodynamiczny: tak
1 maj 21:33
Alfa: n=28
1 maj 21:42
Kejt:
ilość chłopców = n − 7
| | 3 | |
prawd, że to chłopiec = |
| |
| | 4 | |
4n − 28 = 3n
n − 28 = 0
n = 28
1 maj 21:46
Aerodynamiczny: o Boze, tak to jest jak sie dobrze nie przeczyta zadania, potem wychodza glupoty.
1 maj 21:48
Kejt: Aero, ano.. mam z tym aż za często problemy...
1 maj 21:48
maggiewild: aj no tak, dzięki
1 maj 22:04