ciąg
maggiewild: Ciąg (an) jest określony wzorem an = (n + 2)(6− n) dla n ≥ 1 . Liczba dodatnich wyrazów tego
ciągu jest równa
A) 3 B) 4 C) 6 D) 5 mi wychodzi, że 4, nie wiem czy dobrze? a nawet jak tak, to podzielcie sie
waszym sposobem na takie zadania, ach te ciągi
1 maj 20:00
Kacper:
Podstawiamy n=1, n=2, n=3, n=4, n=5. Widać, że dla n≥6 drugi czynnik już jest niedodatni, czyli
wynik nie będzie dodatni
1 maj 20:02
Kejt:
(n+1)(6−n) > 0
n = −1 v n = 6
n ∊ (−1; 6)
największa liczba naturalna z tego przedziału to 5.
1 maj 20:02
5-latek:

widzisz ja mam wlsnie ciag do pan od 40 do 45 lat

należy rozwiazac nierownosc (n+2)(6−n)>0
Miejsca zerowe to n+2=0 to n=−2 i 6−n=0 to n= 6
Widzimy z e n*(−n)=−n
2 wiec ramiona paraboli ida w dol
Rysujemy wykres
Numery wyrazow naleza do n∊N
+
Wiec jest ich ile ?
1 maj 20:08
5-latek: tak się zastanawiam
Kiedy podziekuje za pomoc , bo z ciężkim trudem jej to przychodzi
1 maj 20:22
maggiewild: 5. dzięki wszystkim
1 maj 20:25
maggiewild: nie siedze tu cały czas, więc nie widze kiedy odpowiadacie za każdym razem
1 maj 20:33