wielomiany
kkk: wielomian x4 + 16 jest podzielny przez
a) x2+4 b) x+2 c) x2 − 2√2x − 4 d) x2 + 2√2 +4
1 maj 19:50
Kejt:
= (x2 − 4)(x2 + 4) = (x − 2)(x + 2)(x2 + 4)
odpowiedz sobie na to pytanie.
1 maj 19:52
kkk: no ale z Twojego pierwszego równania wychodzi ze x4 − 16 a ma być z +
1 maj 19:54
Kejt: ech, faktycznie
w takim razie będą brzydkie pierwiastki ^^
= −(−x2 + 2√2x − 4)(x2 + 2√2x + 4)
1 maj 19:56
kkk: dziękuję
1 maj 19:58
Mila:
x4+16=(x2+4)2−8x2=(x2+4)2−(√8x)2=
=(x2+4−(√8x))*(x2+4+√8x)=
=(x2−2√2x+4)*(x2+2√2x+4)
odp D
1 maj 20:28