Wykaż że kąt ostry między styczną a jego cięciwą
ks: Wykaż, że kąt ostry między styczną do okręgu a jego cięciwą poprowadzoną z punktu styczności
jest równy połowie wypukłego kąta środkowego opartego na łuku wyznaczonym przez tę cięciwę.
1 maj 19:14
Vuks:

Ja już nie mam siły na liczenie tego, ale zostawiam rysuneczek dla następnych
1 maj 19:54
1 maj 20:04
Kacper:
| | β | |
W trójkącie kąty mają miary β oraz dwa po 90− |
| . |
| | 2 | |
| | β | | β | |
I teraz mamy styczną, czyli 90− |
| +α=90 ⇒α= |
| c.n.w |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 20:07
kix:
kąt miedzy cięciwą ( linia czerwona) a promieniem jest równy 90−α, analogicznie drugi kąt
miedzy promieniem też jest równy 90−α ( bo trójkąt równoboczny R=R ), dalej sam(a)
1 maj 20:09
ks: czy zadanie się kończy na stwierdzeniu ⇒ α= β/2 ?
1 maj 20:18
ks: 
1 maj 20:27
Eta:

Przy okazji warto wiedzieć,że kąt
α nazywamy
kątem dopisanym
jego miara jest równa miarom kątów wpisanych opartych na łuku AB
1 maj 20:28
Eta:
| | 1 | |
@ks tak dokładnie : α= |
| β |
| | 2 | |
1 maj 20:29
1 maj 21:26
Ebb:
22 maj 14:52
fil:
22 maj 14:54