4
Ja: Rozwiaz nierownosc
Ix+2I−3≤−2
Ix+2I≤1
dobze zaczalem?
1 maj 18:21
Bogdan:
Dobrze zacząłeś, ale źle zakonczyłeś
1 maj 18:25
5-latek: Musisz uwazac.
Tutaj masz podstawe wykładnika w przedziale (0,1) a funkcja wylkadnicza jest monotoniczna wiec
co z e zwrotem nierownosci ? (zmieniamy go jak opuszczamy podstawy ? czy nie ?
1 maj 18:26
Ja: say what?
Czemu mam zmienic znak nierownosci przy opuszczaniu podstawy?
1 maj 18:33
Bogdan:
A co Ja wiesz o monotoniczności funkcji wykładniczej?
1 maj 18:40
Ja: Jesli a>0 i a≠1 oraz x1,x2∊R, to a
x1=a
x2 ⇔ x1=x2
Jesli a∊(0,1) i x1,x2∊R, to a
x1<a
x2 ⇔x1>x2
Jesli a∊(1,+
∞) i x1,x2∊R, to a
x1<a
x2 ⇔ x1<x2
mniej wiecej tyle
1 maj 18:45
Bogdan:
Dostrzegasz tu w określonej sytuacji zmianę znaku nierówności?
1 maj 18:46
Ja: tak tylko w odpowiedziach jest przedzial z znakami domknietymi
a tutaj x1>x2
czyli moze byc x1≥x2?
1 maj 18:48
Ja: A jak rozwiazac takie zadanie:
Dla jakiego argumentu funkcje wykladnicze f(x)=4x oraz g(x)=24−22x−1 przyjmuja te same
wartosc?
1 maj 18:51
kix:
f(x)=g(x)
1 maj 18:57
5-latek: Może być
Zwrot ≤ czytamy mniejszy bądź rowny
Jest to tak zwana nierownosc slaba w odróżnieniu od nierownisci ostrej czyli < (czytamy
mniejszy
Tak samo bedziue gdy mamy ≥( większy bądź rowny ) niewrownosc slaba i mamy > (większy
nierownisc ostra .
Wiec przy nierownosci słabej masz przedzial domknięty obustronnie
a przy nierownosci ostrej przedzial otwarty
1 maj 18:58
Ja: wiem ze trzeba przyrownac
zatrzymalem sie na tym
24x−1=24
1 maj 18:59
1 maj 19:06