matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytm
konieczkomax:
Wiadomo, że log2z7=x. Oblicz log8z7
1 maj 18:17
vaultboy:
2
x
=7 8
y
=7 x jest stałem y jest zmienną. Zachodzi zależność 2
x
=8
y
ale 8
y
=(2
3
)
y
=2
3y
czyli x=3y
1 maj 18:20
konieczkomax:
Dzięki
1 maj 18:24