Pole rombu
Krystian: Oblicz pole rombu wiedząc, że A=(1,−2) B= (6,−1) C=(7,4).
1 maj 17:37
5-latek: Zadam Ci pytanie
czy zrobiles rysunek do zadania ?
Jakie znasz wzory na pole rombu ? (wypisz tutaj
1 maj 17:39
Bogdan:

Np. tak:
→
BA = [−5, −1]
→
BC = [1, 5]
|−5 −1|
Pole rombu P = | | | | = |−25 + 1| = 24
|1 5|
1 maj 17:53
Krystian: Ja obliczyłem punkt D (2,2) i znam taki wzór P=a*h. H jest równe 5 przynajmniej tak odczytuje z
rysunku który zrobiłem. Nie wiem czy a mam obliczyć ze wzoru na długość odcinka i wstawić czy
co
1 maj 18:01
5-latek:

Cos ten obliczony punkt D nie pasuje (to nie jest romb sam już widzisz
Punkt D oznaczyłem na rysunku po to zebys widział z ejest zle obliczony
Może zrobmy to tak
1. Policz wspolrzedne srodka S odcinka AC (czyli srodek dluzszsej przekątnej z ewzoru na srodek
odcinka
2. Wiemy ze w rombie punkt przecięcia przekątnych dzieli je na odcinki równej dlugosci
wiec |AS|=|SC|
3. Masz wspolrzedne punktu S i punktu B wiec ze wzoru na srodek odcinka wyliczasz wspolrzedne
punktu D
Na rozowo masz zaznacxzony prawidłowo punkt D
4. Teraz zrysunku nie widzisz ze h=5 bo h to jest odlegolsc punktu D od prostej AB i musisz
to polczyc ze wzoru (przecie wysokość pada na biok pod katem prostym
5.Pole z z ta wysokoscia albo tak
Ze wzoru na dlugosc odcinka liczymy dlugosc odcinka |AC|i |BD| (czyli dlugosci przekątnych i
wtedy wzor
1 maj 21:07