matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie Janek: Rozwiąż równanie 2sin2x + sin x − 1 = 0 podstawiłem sinx = t, t:<−1, 1>
 1 
sinx = −1 lub sinx =

2 
 pi 5pi 3pi 
moja odpowiedź to x =

+ 2kpi, x =

+ 2kpi, x =

+ 2kpi, k należy C
 6 6 2 
Czy jest to dobrze rozwiązane równanie? Co prawda w książce odpowiedź jest delikatnie inna, ale to chyba zależy od tego, gdzie wyznaczę początek okresu?
1 maj 17:34
Bogdan: tu jest znak π, nie widać?
1 maj 17:37
Bogdan: a także k∊C
1 maj 17:38
Bogdan: a t jest do czegoś potrzebne? 2sin2x + sinx − 1 = 0 i sinx∊<−1, 1> Δ = 1 + 8 = 9,
 −1 − 3 π 
sinx =

= −1 ⇒ x = −

+ k*2π
 4 2 
 −1 + 3 π 
x =

= U[1}{2} ⇒ x =

+ k*2π, k∊C
 4 6 
1 maj 17:43
Janek: No wybacz, nie zauważyłem tych znaków. Mi akurat to t się przydaje. W tym drugim rozwiązaniu

zgubiłeś

+2kπ.
 6 
A co jeśli wezmę sobie okres od 0 do 2π, czy wtedy moje rozwiązanie też jest poprawne?
1 maj 17:47
Bogdan: O dostrzegłeś emotka
 1 π 
sinx =

⇒ sinx = sin

,
 2 6 
 π π 
x =

+ k*2π lub x = π −

+ k*2π
 6 6 
Bardziej elegancko jest zapisać nie 2kπ (to jakaś dziwna maniera), a k*2π, w ten sposób pokazujemy długość okresu 2π
1 maj 17:57
Janek: No w szkole cały czas pisaliśmy 2kπ, więc wątpię, abym się tego teraz oduczył. Ale to co mnie najbardziej nurtuje, czy jeśli wezmę sobie okres od 0 do 2π, to czy wtedy moja odpowiedzieć

dotycząca (x = −1) x =

+ 2kπ jest poprawna? Czy odpowiedź w równaniach
 2 
trygonometrycznych zależy generalnie od tego, gdzie przyjmę sobie początek okresu?
1 maj 18:07
Bogdan: Nie ma znaczenia, gdzie sobie przyjmiesz początek okresu. Sugeruję nie przyzwyczajać się do narzuconych szkolnych schematów i szablonów, zresztą nie tylko szkolnych.
1 maj 18:14