Rozwiąż równanie
Janek: Rozwiąż równanie
2sin
2x + sin x − 1 = 0
podstawiłem sinx = t, t:<−1, 1>
| | pi | | 5pi | | 3pi | |
moja odpowiedź to x = |
| + 2kpi, x = |
| + 2kpi, x = |
| + 2kpi, k należy C |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
Czy jest to dobrze rozwiązane równanie? Co prawda w książce odpowiedź jest delikatnie inna, ale
to chyba zależy od tego, gdzie wyznaczę początek okresu?
1 maj 17:34
Bogdan:
tu jest znak π, nie widać?
1 maj 17:37
Bogdan:
a także k∊C
1 maj 17:38
Bogdan:
a t jest do czegoś potrzebne?
2sin
2x + sinx − 1 = 0 i sinx∊<−1, 1>
Δ = 1 + 8 = 9,
| | −1 − 3 | | π | |
sinx = |
| = −1 ⇒ x = − |
| + k*2π |
| | 4 | | 2 | |
⋁
| | −1 + 3 | | π | |
x = |
| = U[1}{2} ⇒ x = |
| + k*2π, k∊C |
| | 4 | | 6 | |
1 maj 17:43
Janek: No wybacz, nie zauważyłem tych znaków. Mi akurat to t się przydaje. W tym drugim rozwiązaniu
A co jeśli wezmę sobie okres od 0 do 2π, czy wtedy moje rozwiązanie też jest poprawne?
1 maj 17:47
Bogdan:
O dostrzegłeś
| | 1 | | π | |
sinx = |
| ⇒ sinx = sin |
| , |
| | 2 | | 6 | |
| | π | | π | |
x = |
| + k*2π lub x = π − |
| + k*2π |
| | 6 | | 6 | |
Bardziej elegancko jest zapisać nie 2kπ (to jakaś dziwna maniera),
a k*2π, w ten sposób pokazujemy długość okresu 2π
1 maj 17:57
Janek: No w szkole cały czas pisaliśmy 2kπ, więc wątpię, abym się tego teraz oduczył. Ale to co mnie
najbardziej nurtuje, czy jeśli wezmę sobie okres od 0 do 2π, to czy wtedy moja odpowiedzieć
| | 3π | |
dotycząca (x = −1) x = |
| + 2kπ jest poprawna? Czy odpowiedź w równaniach |
| | 2 | |
trygonometrycznych zależy generalnie od tego, gdzie przyjmę sobie początek okresu?
1 maj 18:07
Bogdan:
Nie ma znaczenia, gdzie sobie przyjmiesz początek okresu.
Sugeruję nie przyzwyczajać się do narzuconych szkolnych schematów i szablonów,
zresztą nie tylko szkolnych.
1 maj 18:14