Matura
konik420: Prosta y=58 przecina wykres f(x) = 35 x2 − 14 x w punktach A,B. Oblicz miarę
kąta utworzonego przez styczne do f(x) w A i B
1 maj 17:07
konik420: Obliczyłem pochodne w punktach przecięcia wykresów i następnie f'(x0)=tgα. Wychodzi mi, że tgα
jest równy 1 lub −1 i z tego kąty wychodzą 45 i 135 stopni. Dobrze zrobiłem?
1 maj 17:28
konik420: ?
1 maj 17:46
===:
... a treść zadania rozumiesz? −
1 maj 17:57
Vi__: Najpierw znajdujesz współrzędne punktów
| | −5 | | 5 | | 6 | | 1 | |
B( |
| , |
| ), następnie wyznaczasz wzór pochodnej f'(x)= |
| x− |
| i korzystając |
| | 6 | | 8 | | 5 | | 4 | |
z tego, że f'(x
o)= a (współczynnik kierunkowy prostej) wyznaczasz a, potem zapisujesz
równania prostych, do których należą te punkty
| | 5 | | 15 | | −5 | | 10 | |
y1= |
| x− |
| i y2= |
| x− |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 24 | |
i korzystając ze wzoru wyznaczającego kąt między dwoma prostymi
| | a1−a2 | |
tgα = | |
| | gdzie α to kat ostry |
| | 1 + a1a2 | |
mając tg tego kąta, sprawdzasz w tablicach ile on wynosi (≈77
o)
1 maj 17:59