bardzo prosze o pomoc
kwiatuszek: SZEREGI
bardzo proszę o pomoc
n=0
1 maj 16:56
PW: A w czym Ci kwiatuszku mamy pomóc?
1 maj 17:04
kwiatuszek: musze sprawdzic ,czy ponizszy szereg spełnia warunek koneiczny zbieznosci szeregów ;
no i zaczełam cos robic ,ale mysle ,ze zle
{
accctg(n+1)n!(n+1)2+(n+1)+1 {
n2+n+1acctg(n!)
no i na tym sie zatrzymałam
1 maj 17:10
Kacper:
pisz ułamki U{} {} (bez spacji)
1 maj 17:15
kwiatuszek: | arcctg(n+1)n! * n2+n+1 | |
| |
| (n+1)2+(n+1)+1* arcctg(n!) | |
1 maj 17:18
PW: Pewnie spełnia. bo arctg jest funkcją ograniczoną, a mianowniki niepohamowanie rosną
1 maj 17:19
kwiatuszek: ale musze to jakos dokladnie rozpsiac i nie wiem ,czy to co robie jest dobrze ,czy nie
1 maj 17:23
PW: lim artctgn(!) = lim arcctgx = 0,
n→
∞ x→
∞
przy czym wszystkie wartości ciągu są dodatnie (warto narysować wykres).
lim (n
2+n+1) = +
∞
Mamy do czynienia z ilorazem ciągów, z których jeden (ten w liczniku) dąży do 0 przyjmując
tylko wartości dodatnie, a drugi (ten w mianowniku) dąży do +
∞. Na mocy odpowiedniego
twierdzenia o granicy ilorazu ciąg
jest więc zbieżny do 0.
1 maj 17:42
1 maj 17:51