3
Ja: zadanie 3
Do wykresu funkcji wykladniczej f(x)=ax nalezy punkt A(1/2;2). Wyznacz wzor funkcji f, a
nastepnie rozwiaz nierownosc f(x)<1/2
czy dobze rozwiazalem?
a0,5=2
√a=2
a=4
4x<1/2
22x<2−1
2x<−1
x<−1/2
x∊(−∞;−1/2)
1 maj 16:06
Aerodynamiczny: Tak.
1 maj 16:07
Kacper:
1 maj 16:08
Ja: Jeszcze takie cos:
no wlasnie te zadnie rozwiazlem dobze więc przy mnozniu przez (x−1)
2 nie bylo zmiany znaku. W
jakim przypadku byla by?(oczywiscie w przypadku ze nadal mamy jakas niewiadoma)
(5−2x)(x−1)≥0
1 maj 16:19
5-latek: Zamieniles postac ilorazowa na postac rownowazna iloczynowa ,
Wtedy nie zmieniasz zwrotu nierownosci
1 maj 16:46
Ja: nie rozumiem co ty do mnie rozmawiasz
(5−2x)*(−4)≥0 ?
1 maj 16:59
Ja: tak
1 maj 17:09
Ja: Ja≠Ja
1 maj 17:09
5-latek: To bardzo niedobrze
To co napisales /as jest to nierownosc wymierna czyli may dwa wielominy w postaci ilorazu
| P(x) | |
| ≥0 może tez być ≤0 a także <0 i >0 . |
| W(x) | |
Zanim przystąpisz do rozwiazywania takich nierownisci to dobrze jest zapoznać się z taka
zaleznoscia .
Otoz znak ilorazu dwóch wyrazen jest taki sam jak znak iloczynu tych wyrazen
Podam Ci prosty przykad
| | −8 | |
|
| =−2 znak ilorazu jest ujemny co widać |
| | 4 | |
ale tez zobacz (−8)*4=−32 znak iloczynu tez jest ujemny .
Tutaj w tym nie chodzi o wartość wyrazen a
tylko o znak
Teraz widzisz ze przeksztalcajac postac ilorazowa na iloczynowa nie zmienia zwrotu nierownosci
I to co napisales o 16:59 jest jak najbardziej prawidłowe .
Wiec wszystkie takie nierownosci wymierne rozwiazujewsz w ten sposób
1 maj 17:19
Ja: Dzieki
1 maj 17:23
5-latek: I o 16:19 tez dobrze .
1 maj 17:23
5-latek: Wiec nie dopisałem
| | P(x) | |
|
| <0 to P(x)*W(x)<0 i tak dalej |
| | W(x) | |
1 maj 17:25
Ja: Funkcja homograficzna jest na maturze podstawowej?
1 maj 17:33