Równania ax+b=0 i x^2 +ax+b=0 mają taki sam zbiór rozwiązań. Zatem:
Rafał: Równania ax+b=0 i x2 +ax+b=0 mają taki sam zbiór rozwiązań. Zatem:
1 maj 15:34
lolo:
Psy nie lubią kotów...
1 maj 15:37
Rafał: Będę wdzięczny za pomoc
1 maj 15:41
Kejt: Wypadałoby najpierw przepisać całą treść zadania...
1 maj 15:42
Pomoc: Wiadomo ze funkcja liniowa ma tylko jedno miejsce zerowe. W typ przypadku rozwiazaniem rownania
| | −b | |
jest x0= |
| . Poniewaz rownania te maja taki sam zbior rozwiazan to jedynym roziwazaniem |
| | a | |
rownania x
2+ax+b=0 musi byc x
0. Mamy wiec :
1 maj 16:08
Julian: A oto odpowiedzi:a) a=0 i b>0
b)a=0 i b<0
c)a różne od 0 i b>0
d)a różne od 0 i b<0
1 maj 16:34
PW: "Taki sam zbiór rozwiązań" to może być zbiór pusty.
Równanie ax + b = 0 nie ma rozwiązań, gdy a = 0 i jednocześnie b ≠ 0. Biorąc takie a i b do
drugiego równania otrzymujemy
x2 + b = 0.
Żeby to równanie nie miało rozwiązań musi być więc b > 0.
Jedną z możliwych sytuacji jest zatem: oba równania nie mają rozwiązań, a jest tak wtedy i
tylko wtedy, gdy
a = 0 i b > 0.
Zadanie jest testem jednokrotnego wyboru, można nie sprawdzać innych możliwości i nie będę, bo
szkoda czasu.
1 maj 17:01