wyr.algebraiczne
Kasia09: Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 daja te sama reszte rowna 1. Uzasadnij, ze roznica
kwadratow liczb a i b jest podzielna przez 4.
3 gru 20:20
plastuś:
pomagam
3 gru 20:22
plastuś:
a= 4k+1 b= 4p+1 . k,p € C
a2 −b2 = (4k+1)2 −(kp+1)2=16k2+8k +1−16p2−8p−1=16k2 −8k −16p2 −8p=
= 8*( 2k2 +2p2 −k −p)
w iloczynie masz 8 −−−−− więc cała liczba jest podzielna przez 4
3 gru 20:28
BiebrzaFun : (4k+4)
2−(4m+4)
2=(4k+4+4m+4)(4k+4−4m−4)=4(k+m+2)4(k−m)=16(k+m+2)(k−m) w iloczynie jest 16 więc
cały iloczyn jest podzielny przez 4
3 gru 20:28
plastuś:
a= 4k+1 b= 4p+1 . k,p € C
a2 −b2 = (4k+1)2 −(4p+1)2=16k2+8k +1−16p2−8p−1=16k2 −8k −16p2 −8p=
= 8*( 2k2 +2p2 −k −p)
w iloczynie masz 8 −−−−− więc cała liczba jest podzielna przez 4
3 gru 20:29
Kasia09: a czemu ma być 16k
2 − 8k − 16p
2 − 8p
a nie
16k
2 + 8k − 16p
2 − 8p
?
3 gru 20:34
plastuś:
omg

no chochlik
3 gru 20:43
Kasia09: ok, dziekuje
3 gru 20:46
plastuś:
3 gru 20:47
Marta: mam pytanie−które rozwiązanie jest dobre? nie rozumiem
28 wrz 19:45
Eta:
plastuś napisał dobrze, tylko pomylił znak

Tak trudno było to zauważyć?
...= 16k
2+8k+1 − 16p
2 −8p−1= 16k
2+8k−16p
2−8p=
8(2k
2−2p
2+k−p)
28 wrz 19:54
Mila: Plastusia, pomijając chochlika.
U Biebrzy powinno być:
| a | | 1 | |
| =k+ |
| , plus założenie o k |
| 4 | | 4 | |
28 wrz 19:56
Eta:
28 wrz 20:02
patti: Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 daja te sama reszte rowna 1. Uzasadnij, ze roznica
kwadratow liczb a i b jest podzielna przez 4.
Z jakiej ksiazki pochodzi to zadanie? Pilne
11 mar 20:12
Zbych: Testy maturalne − Aksjomat, poziom podstawowy
18 cze 16:29