matematykaszkolna.pl
Maturzyści Goril: Witam! Mam pytanie do maturzystów i osób, które maturę zdawały w poprzednich latach. Sam maturę na poziomie rozszerzonym z matematyki zdawał będę za rok ale zbieram już teraz informację w co można się zaopatrzyć. Jaką literaturę najbardziej polecacie aby być dobrze przygotowanym do tego egzaminu? Chciałbym się dowiedzieć waszych opinii z czego korzystaliście i jak to przełożyło się na wasze wyniki. Głównie chodzi mi o książki, które pozwolą podszkolić się w dowodach wszelkiej maści oraz dobrze opanować planimetrię. Z miłą chęcią oczywiście rozważę też inne ciekawe tytuły tylko, żeby nie były to jakieś zbiory z zadaniami z olimpiad. Z góry dziękuję za pomoc.
1 maj 15:11
5-latek: To wszystko kolego już było , Trzeba sobie dobrzez na forum poszukać . Polecam Tobie ksiazke Stefana Mizi pt Wykaz ze ... zbior zadań z geometrii . ja tez ja sobie kupiłem na allegro . http://allegro.pl/zbior-zadan-z-geometrii-wykaz-ze-mizia-i5188958466.html (masz linka zebys wiedział zcego szukac ( szukaj może znajdziesz taniej bo allegro nie panuje nad kosztami wysylki
1 maj 16:59
Gorila: Rozumiez, ze mogly byc poruszone juz te kwestie ale chodzi mi o ksiazki przygotowujace do nowej matury czyli tej ktora bedzie od tego roku. Z tego co ja szukalem to znalazlem zbior Andrzeja Kielbasy ktory byl polecany przez duzo osob ale chcialem dowiedziec sie o.jakichs ciekawych pozycjach wartych zainteresowania. Mimo to dzieki Ci 5−latku za odpowiedz.
1 maj 17:56
Bogdan: Nie ma moim zdaniem znaczenia, z którego zbioru zadań będziesz korzystał, ale jak wcześnie rozpocząłeś rozwiązywać zadania. Im wcześniej, tym lepiej. Trzeba rozwiązywać zadania codziennie, w świątek, w piątek i w niedziele i to od wczesnych lat szkolnych, po kilkanaście, a nawet po kilkadziesiąt zadań codziennie. Przy takim podejściu przerobimy wiele zbiorów zadań, nawet te, które wydane były wiele lat temu (te są najlepsze). Dodam na koniec, że ta praca powinna nas bawić i sprawiać przyjemność. emotka
1 maj 18:10
5-latek: Masz jeszcze Pazdro Widzialem tez wydawnictwa Podkowy i Omegi (możesz sobie przejrzeć na zadania info tez masz polecana literaturę i nawet jej recenzje . Stary zbior zadań Algebra zbior zadań z matematyki elemntarnej A. Ehrenfeucht. O. Stande. Ja mam z 1973r. Widzialem tegorocznych studentow którzy korzystali z tego zbioru . Znajdz sobie go (można kupic w miare tanio
1 maj 18:14
5-latek: Witaj Bogdan emotka A kiedy on pojdzie na jakas randke emotka
1 maj 18:15
Bogdan: Hej 5−latku, witaj emotka. To sprawa organizacji swojego czasu
1 maj 18:18
5-latek: Po niedzieli będę tez miał czesc 1 i 2 Podkowy Wczoraj przyszsla Stachnika na ocene celujaca .
1 maj 18:21
Goril: Goril Pazdro to akurat korzystam z tego zbioru w szkole. Nie powiem jest tu duzo ciekawych zadań tylko nie jestem pewien czy przerobienie tego zbioru wystarczy aby byc dobrze przygotowanym do matury.
1 maj 18:22
Bogdan: Spodobają Ci się 5−latku zadania na ocenę celującą ze zbioru Stachnika.
1 maj 18:31
5-latek: Bogdan . Juz wlasnie dzisiaj je przegladalem Powiem Ci tak . Naprawde trzeba mieć wiadomości do ich rozwiązania
1 maj 18:38
5-latek: Masz tez kolego Zbior zadań maturalnych z matematyki na ocene celujaca Witold Stachnik (wydawnictwo Omega (znajdziesz sobie Tylko tez masz przecież swojego nauczyciela (dlaczego jego nie poprosisz o materialy ?
1 maj 18:41
Kacper: 5−latek kiedyś musisz mi napisać zbiór wszystkich książek które masz
1 maj 18:44
5-latek: Dobrze emotka Po weekendzie jak będę miał sobote niepracujaca to zrobie to
1 maj 18:47
Metis: Już 3 raz proponuje utworzyć post z polecanymi przez Was książkami emotka Zebrać do ... całości emotka
1 maj 18:48
Vuks: Kiełbasa drobiowa (if you know what I mean) to wszystko czego potrzebuje licealista
1 maj 18:49
YushokU: @Metis Ale każdy lubi co innego Od siebie to: Nowa Era "teraz matura" przerobić na powtórzenie materiału całego potem Aksjomat testy maturalne, żeby pomyśleć trochę nad matmą i nauczyć się zauważać no i na koniec arkusze Aksjomat+nowa era+zadania.info, żeby zobaczyć co jest wymagane na maturze dokładnie i jak pisać precyzyjne odpowiedzi Po maturach Wam napiszę jak takie połączenie sie sprawdziło Najważniejsze żeby robić i przestać na przykład klepać tysięczne zadanie z funkcji kwadratowej−łatwe i przyjemne, tylko zauważyć z czym mamy problem i w tym sie kształcić, nieważne jak nieprzyjemne i denerwujące(ale zaufajcie mi, tylko na początku) by to nie było Jakbym zaczął wcześniej to na pewno sięgnąłbym po kiełbasę(albo jakbym był bardziej pracowity, bo maturzyści na przygotowanie do matury mają straaasznie dużo czasu, tylko nikt nie jest zmobilizowany) emotka
1 maj 19:12
Goril: Mam prośbę do kogoś kto posiada zbiór Andrzeja Kiełbasa ten dostosowany do nowej matury od 2015 roku. Mógłby mi ktoś podesłać kilka skanów jak wyglądają tam zadania bo chciałbym ją zakupić ale nie jestem jeszcze co do niej przekonany w 100%. Natomiast co do książki Stefana Mizi pt.: "Wykaż że ... zbior zadań z geometrii" to dziękuję Ci 5−latku za sugestię i postaram się ją kupić gdyż przejrzałem ją tak pobieżnie i są tam naprawdę ciekawe zadania.
2 maj 19:41
Goril: Jako iż jesteśmy po maturze to mam prośbę do maturzystów aby w wolnym czasie napisali jak wyglądały ich przygotowania i może żeby podzielili się ewentualnie jakimiś sugestiami, radami dla przyszłych abiturientów.
10 maj 21:06