czynniki
mateusz: Wyłącz wspólny wynnik przed nawias . Rozłóż na czynniki
a(b−5) + 2(5−b) = ...
pomoże ktoś?
1 maj 14:59
Kejt: zamień + na − przed 2, i będziesz miał (b−5)
1 maj 14:59
mateusz: czyli to będzie:
(b−5)(a−2) ?
1 maj 15:04
Kejt:
1 maj 15:05
mateusz: a takie coś jak rozwiązać?
x+y − (x+y)2 = ...
w tym nawiasie trzeba zastosować wz. skr. mnożenia czy jest inny sposób?
1 maj 15:08
Aerodynamiczny: x+y − (x+y)(x+y)
(x+y)(1−x+y)
1 maj 15:10
Kejt:
skorzystanie ze wzoru tylko utrudni sprawę.
lepiej tak:
(x+y) − (x+y)(x+y) = ...
widzisz?
1 maj 15:10
Kejt: Kolego Aerodynamiczny cieszę się, że umiesz to rozwiązać, ale byłoby lepiej gdyby
mateusz sam do tego doszedł..
1 maj 15:12
mateusz: Rozumiem

Można wyłączyć (x+y) przed nawias
1 maj 15:13
Kejt: Tak.
1 maj 15:13
Aerodynamiczny: Pokazałem mu tylko "inny sposób", teraz już będzie wiedział, ale masz rację, lepiej żeby sam do
tego doszedł.
1 maj 15:14
Kejt: Twój sposób nie jest inny, to dokładnie to co napisałam.
1 maj 15:16
Aerodynamiczny: Nawiązałem do tego postu:
"mateusz: a takie coś jak rozwiązać?
x+y − (x+y)2 = ...
w tym nawiasie trzeba zastosować wz. skr. mnożenia czy jest inny sposób?"
Dlatego wziąłem inny sposób w "()"
1 maj 15:18
mateusz: Dziękuję

a pomógłbyś jeszcze w dwóch przykładach?
1. ax − ay + bx − by = ...
próbowałem robić i na koniec wyszło mi :
(x−y)(a+b)
2. ax
2 + bx
2 − bx − ax +a + b =...
doszedłem do
(x
2 − x + 1)(a+b) i domyślam się ze trzeba coś zrobić z pierwszym nawiasem, ale nie mam
pomysłu co
1 maj 15:19
Kejt:
jeśli pisałeś również do mnie, to w drugim niczego nie zmienisz
najlepiej sprawdzić, czy delta ≥ 0 jeśli nie, to jest to nierozkładalne
1 maj 15:23
mateusz: Tak, do Ciebie.
Więc mogę zostawić tak?
1 maj 15:24
Kejt: W takim razie pomogłabyś*

Tak, możesz.
1 maj 15:24
Aerodynamiczny: 1. No i bardzo dobrze

2. Już nie rozłożysz bardziej tego pierwszego nawiasu bo Δ<0
1 maj 15:24
mateusz: Kejt − przepraszam, po nicku trudno poznać

ale człowiek uczy się na błędach, więc będę
już wiedział

dziękuje za pomoc
Aerodynamiczny − Tobie również serdecznie dziękuję
1 maj 15:27
Kejt: Nie ma sprawy, nie Ty pierwszy i nie ostatni
1 maj 15:29