geometria analityczna
moonlight: W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są A(−1,0),D(1,5) oraz punkt przeciecia przekatnych
S(2,3). Oblicz wspołrzedne pozostałych wierzchołków raz pole trapezu, jeżeli |DC|=√5.
1 maj 14:48
Kacper:
W czym problem?
1 maj 14:50
moonlight: mam prosta AS do ktorej nalezy pkt c ale nie wiem jak obliczyc pkt c.
1 maj 14:55
moonlight: no i AS→=[3,3] i AC→=AS→+SC→
1 maj 14:57
Kacper:
Zrób ładny rysunek i punkt C, to punkt przecięcia O(D,r), gdzie r=
√5 oraz prostej AS
1 maj 14:59
moonlight: dobra wiem jak.... C=(x,x+1) i podstawic do wzoru dlugosci DC i bedzie chyba...
1 maj 14:59
Kacper:
No to, w skrócie to samo, co ja powiedziałem
1 maj 15:01
moonlight: no wyszlo c=(3,4) bez kombinawania z okregiem
1 maj 15:02
moonlight: czy ma byc DC→=3AB→
1 maj 15:14
Kacper:
Długość odcinka ma strasznie dużo wspólnego z okręgiem

Dlaczego taka zależność?
1 maj 15:20
Vuks: Równanie prostej b, przechodzącej przez punkty A i S ⇒ y=x+1
Znamy współrzędne pkt. D, tworzymy równanie okręgu o środku w pkt. D i promieniu
√5:
(x − 1)
2 + (y − 5)
2 = 5
Za y wstawiam wzór prostej b, z równania kwadratowego wychodzą dwie wartości x = 2 i x = 3.
x = 2 odrzucamy, bo to miejsce jest zajęte przez pkt. S.
Do równania prostej b wstawiam x = 3 i uzyskuję wynik 4. Stąd C(3,4).
AB i DC są podstawami trapezu, więc AB || DC. Wobec tego obliczam
współczynnik kierunkowy prostej d przechodzącej przez punkty D i C, uzyskując równanie
y = −
12x + b. Podstawiam do niego współrzędne pkt. A, by obliczyć współczynnik b
(−
12), a co za
tym idzie równanie prostej e przechodzącej przez punkty A i B.
Następnie obliczam równanie prostej przechodzącej przez punkty D i S (y = −2x + 7).
Przyrównuję ze sobą proste c i e uzyskując pierwszą współrzędną x pkt. B.
Drugą współrzędną wyliczam z podstawienia x do wzoru na prostą e lub c. B(5,−3).
Z pitagorasa bądź rysunku widać, że |AB| = 3
√5.
Trzeba obliczyć wysokość, co najprościej zrobić obliczając
odległość pkt. C od prostej e (podstawy AB).
C(3,4)
12x + y −
12 = 0
| | |12*3 + 4 − 12| | |
dC,e = |
| |
| | √(12)2 + 1 | |
Dalej już dasz radę na 100%
1 maj 15:28
1 maj 15:30
Kacper:
Widzę, że ktoś używa Geogebry
1 maj 15:33
Vuks: A i owszem, baaardzo przydatne narzędzie
1 maj 15:39
moonlight: dzieki vuks ale w tym czasie rozwizalam zadanie juz sama i to prostszym sposobem
1 maj 16:13
Kacper:
Co dla jednych jest proste, dla innych być nie musi
1 maj 16:15