monotoniczność
wrrr: 
!funkcja rosnąca i malejąca

!
zbadaj monotoniczność (gdzie funkcja jest rosnąca) a gdzie malejąca
a) −2x/ (1+x
2)
2
miejsce zerowe = 0
b) −2 (1−3x
2) / (1+x
2)
3
miejsca zerowe − 1/
√3 i 1/
√3
3 gru 20:20
Basia:
x∊R
| | −2(1+x2)2−2*(1+x2)*2x | |
f'(x) = |
| = |
| | (1+x2)4 | |
U{−4x
3−2x
3−4x−2}{{(1+x
2)
4}
mianownik jest stale dodatni
zajmujemy się tylko licznikiem
−4x
3−2x
2−4x−2=0
−4x(x
2+1)−2(x
2+1)=0
(x
2+1)(−4x−2)=0
−4x−2=0
−4x=2
x=−
12
znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia −4x−2 bo mianownik i czynnik x
2+1 są stale
dodatnie
−4x−2<0 ⇔ −4x<2 ⇔ x>−
12
−4x−2>0 ⇔ −4x>2 ⇔ x<−
12
x∊(−
∞;−
12) ⇒ f'()>0 ⇒ f(x) rosnąca
x∊(−
12;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) malejąca
drugie analogicznie
4 gru 07:10
Basia:
x∊R
| | −2(1+x2)2−2*(1+x2)*2x | |
f'(x) = |
| = |
| | (1+x2)4 | |
U{−4x
3−2x
3−4x−2}{{(1+x
2)
4}
mianownik jest stale dodatni
zajmujemy się tylko licznikiem
−4x
3−2x
2−4x−2=0
−4x(x
2+1)−2(x
2+1)=0
(x
2+1)(−4x−2)=0
−4x−2=0
−4x=2
x=−
12
znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia −4x−2 bo mianownik i czynnik x
2+1 są stale
dodatnie
−4x−2<0 ⇔ −4x<2 ⇔ x>−
12
−4x−2>0 ⇔ −4x>2 ⇔ x<−
12
x∊(−
∞;−
12) ⇒ f'()>0 ⇒ f(x) rosnąca
x∊(−
12;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) malejąca
drugie analogicznie
4 gru 07:11